studio torresi - Adrianopoli, teatro romano
studio torresi - progetto
studio torresi - Grottammare alto
studio torresi - recupero ex ospedale Grottammare
studio torresi - Gjirokastra, castello

Lingua

Segui studio torresi

Feed Linked In Twitter YouTube

Houzz

Curriculum Vitae

bandiera ita Bandiera en

News ed eventi

 

GjirokastraDuke zgjedhur nje teme te tille nga me te rendesishmet e qytetit nga me interesantet dhe te kerkuarat per ata qe kerkojne te njohin kete vlere te UNESKO-s po perpiqem te hedh disa te dhena te reja qe i konsideroj te rendesishme, por jo te plota.
Kryesorja eshte vazhdimi i kerkimeve arkeologjike dhe historike qe duhet te kompletojne kete tematike.
Plotesimi i Planit te Rikuperimit dhe vazhdimi i restaurimit e bejne ate edhe me te domosdoshme.
Ne kulmin e saj te zhvillimit urban, arkitektonik dhe historik Gjirokastra perfaqeson nje qyteterim te spikatur, origjinal dhe shume dimensional.
Natyrisht per te aritur ne kete pike ka pasur nje rruge te gjate e te veshtire.
Duket qarte ngjashmeria me rrugen e zhvillimit dhe formimit te qytetit evropian nga antikiteti ne mesjete dhe me vone ne rilindjen evropiane.
Ajo qe ndryshon dhe duhet mare parasysh eshte mardhenia e tij me hinderlandin, luginen e Drinos.
Ne te vertete eshte ajo qe ne teresi ruan dhe tregon te plote te gjitha fazat dhe permasat historike te qytetit tone.
Ne kete artikull do te perpiqem t'u jap pergjigje disa pyetjeve:

  • Kur lindi Gjirokastra si qender urbane?
  • Kur ajo mori rolin e kryeqendres se Lugines se Drinosit?
  • Kur u formua Qendra Historike?

....

Vladimir QIRJAQI

 

studio torresi

Via A. Murri 35 - 63900 Fermo, Italy
Tel.: +39 0734622950 - Fax: +390734 623948
Email: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
P.Iva 01592570442

partners

Powered by JoomlaGadgets

 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com